Unohdettujen voimannäyttö

Unohdettujen voimannäyttö
Huittisissa ,upeassa Risto Ryti-salissa kokoontui 16.1.2009 unohdetut maatalousyrittäjät. Mikä taho saa masinoitua pakkasperjantaina parilla pienellä lehti-ilmoituksella yli 650 emäntää ja isäntää kokoukseen Huittisiin? Vai oliko kokoontumistarve niin suuri? Että , kun tilaisuus saatiin niin haluttiin myös se käyttää.

Niin, kuka masinoi ja miten?

Valmistelu tiimi koostui nuoren sukupolven kotieläinkasvattajista, joilla on suuret yksiköt ja tietysti suuret taloudelliset riskit kannettavaan. Sain kutsun kokousta valmistelevaan palaveriin. Yllätyin itse, kun paikalla olleista 25 osanottajasta tunsin vain muutaman. En ollut törmännyt heihin maataloustuottajien kokouksissa, enkä poliittisissa tilaisuuksissa. Yksi syytuntemattomuuteen oli se, että he tulivat palaveriin Uudeltamaalta, Pirkanmaalta, Varsinais-Suomesta. Totta kai satakuntalaiset olivat hieman tutumpia.”Masinoinnin” siis suoritti tiivis ryhmä, joka toimi liikemiesmäisen tehokkaasti, suoraviivaisesti. Ryhmä käytti tehokkaasti tietotekniikkaa.

Ryhmällä ei ole poliittisesti yhtenäinen, vain osa on tai on ollut maatalous-tuottajien edunvalvontatyössä mukana. Heitä yhdistää motivaatio. He haluavat korjata näköpiirissä olevan tulevaisuutensa suuntaa. Ovat menettäneet uskonsa oman etujärjestönsä ja maataloushallinnon kykyyn hoitaa Etelä-Suomen viljelijöiden asioita tasaveroisesti Pohjois-Suomen viljelijöiden rinnalla.

Oliko tilausta kokoukselle?

Tarve oli yhteinen Porista Lappeenrantaan ja Salosta Kangasalle. Tarvetta kuvasi myös se, että järjestelevä ryhmä osasi varautua suureen ryntäykseen. Suuriosa paikalle tulleista oli huippuammattilaisia tiloillaan, mutta olivat muuten ”maan hiljaisia” samaan tapaan kuin järjestävä tiimikin oli. He olivat myös erittäin tyytymättömiä alueensa ja valtakunnallisen MTK:n toimiin ja valtiovallan kyvyttömyyteen sekä selvään osaamattomuuteen toteuttaa tasapuolista maatalouspolitiikkaa.

He kokivat, että etelä on unohdettu jo vuosien ajan. Ja nyt kuin ihmeen kautta heidän tulevaisuuteen halutaan sittenkin vaikuttaa. Huittisten kokouksen kautta voidaankin löytää uusi reitti ulos umpikujasta.

He ovat valmiita tulemaan uudestaan, jos tarvitaan ja vielä isommalla joukolla.Suuret odotukset jäivät AB-tiimin jatkotoimia kohtaan. Myös vastatoimia on odotettavissa.