Kasvatustoiminta

Kasvatustoiminta

Ratsutilallamme on muun toiminnan ohjella myös pienimuotoista kasvatustoimintaa. Reilun kymmenen vuoden tauon jälkeen tilallamme syntyi ensimmäinen varsa kesällä 2008. Tarkoituksenamme on kasvattaa laadukkaita puioliveri ja sh-varsoja omaan käyttöön sekä myydä niitä sopivien ostajien löytyessä uusiin koteihin kilpailu/harrastekäyttöön.

Ratsutilallamme on muutama laadukas ja hyväsukuinen tammaa ja innostus kasvatukseen syttyi Jutan haaveesta saada kasvattaa itselleen oma kouluratsu. Tamma Gloria III oli luonteeltaan, suvultaan ja rakenteeltaan jalostustoimintaan sopiva, niinpä lähdimme etsimään sille sopivaa oria. Pitkän harkinnan, viisaampien kasvatusihmisten vinkkien ja lukuisien nettisurffailujen jälkeen päädyimme D-linjaiseen Depardieu-oriin. Depardieun isä on palkittu ori De Niro ja isänisä kuuluisa ori Donnerhall.

t. DÉLICATESSE NOIRE, ”Dilla” 2008

Kaunis musta tammavarsa Délicatesse Noire, ”Dilla” syntyi 11.7.2008. Dilla on kompaktirakenteinen, kiltti ja hienoliikkeinen tamma, joka näyttää jäävän vain kovin pieneksi. Kasvattajapäivillä 2009 Dilla palkittiin II-palkinnolla. Pienuutensa takia sisäänratsastus tehtiin vasta kolmevuotis-syksyllä. Dilla on valmentautunut kauden 2012 mallikkaasti sisarrusten Mari ja Saara Torkin kanssa. Saara jatkaa Dillan kanssa treenejä myös kuluvana vuonna Laura Porthanin valmennuksessa.

 

 

 

 

 

 

 

o. FLORENSTAR ”Filip” 2010

Välivuoden jälkeen Gloria varsoi toisen varsansa nuoresta hienoliikkeisestä ja huippusukuisesta orista Floriscount. Orivarsa Florenstar, ”Filip” syntyi 12.5.2010. Floriscountin isä on Florencio  (ii. Florestan) ja emänisä Donnerhall. Lähisuvusta löytyy myös huippuliikeperiyttäjä Weltmeyer.

Filip kasvaa huimaa vauhtia ja siitä tulee siskopuoltaan selvästi isompi. 2012 tammikuussa Filip oli mittauksissa 161 cm ja kasvanut siitä huimasti. Filip debytoi Kasvattajapäivillä Ypäjällä 29.5.11 voittaen oman ryhmänsä ja ollen jaetulla 2:lla sijalla parhaiden 1-v. orien kehässä saaden 39p ja II-palkinnon. Ykkössija jäi Yhdellä pisteellä! 20.8.11 Filip valittiin RJL:n show-näyttelyssä ori-Championiksi ja palkittiin I-palkinnolla. Katso kuvia: http://rats.galleria.fi/kuvat/Yp%E4j%E4/20.8.2011/Miku+ja+Filip/

2-vuotis keväällä Filip osallistui jälleen Kasvattajapäiville saaden II-palkinnon. Ravi oli kasvavalta orilta tällöin hieman hukassa ja sen esittäminen jäi heikoksi.

2012 syksyllä Filip osallistui EBEF-tapahtumaan, jossa sai 5ltä saksalaiselta tuomarilta arviot liikkeistään ja rakenteestaan. Tapahtuma oli mainio ja ori esiintyi edukseen. Tuomareiden arvioissa oli paljon hyvää liikkeistä ja rakenteesta, mutta myös huomauttavaa löytyi:  ”Hyvä  luonne, rento hieno asenne, hyvä kaula, elastinen etuosa, liikkuu hyvällä schwungilla, hienot askellajit, kaikin puolin oikealla tiellä ja liikeiltään sopii kilpahevoseksi, mutta ei riittävää orileimaa jalostuskäyttöön. Pää hieman raskas, iso, sopusuhtainen runko, mutta takajalkojen kulmaus jyrkkä”.

Näin aloittelevalle kasvattajalle EBEFin tapainen tapahtuma antoi paljon uutta tietoa ja ajattelemisen aihetta!

2012 loppuvuodesta tallimestari-ratsuttajamme Keijo Soo aloitti Filipin ratsukoulutuksen. Filip käyttäytyi tavanomaisen rauhallisesti ja järkevästi ja suhtautui ratsastajaan rennosti ja hienosti. Tästä on hyvä jatkaa keväällä.

Filip ruunataan alkuvuodesta 2013 ja ratsukoulutusta jatketaan myöhemmin keväällä. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MUITA VARSOJA:

*2011  kesällä  Mari Torkin tamma MS Chaliette varsoi kauniin rautiaan tammavarsan orista Blue Hors Lodestar. Varsan nimeksi tuli Lodelette, ”Nuppu”. Mari on työskennellyt tomeran ja kiltin 2-vuotiaaksi kääntyneen tammansa kanssa paljon ja ohjasajon alkeet on nyt työnalla. 

*Juhannuksena 2012 trakitammamme Pirma(i. The Sire Hot, ii. Hohenstein) varsoi kauniin tähtipäisen tammavarsan orista Donauzauber. Pilgrim’s Pearlin eli ”Perlan” omistaa Anu Ahonen. Sekä tamma että varsa kantakirjattiin Saksan Trakehner Verbandiin syksyllä 2012.

 

 

**Gloria III on tiine D-linjalaisesta oriista Danone II( i. De Niro, ei. Weltmeyer) ja varsaa odotetaan syntyväksi toukokuussa 2013!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ratsutilan omia kasvatteja vuosien varrelta ovat:

r. Miska

sh-pv risteytys

t. Turtsi frá Tuori

islanninhevonen

t. Dimmalimm frá Tuori

islanninhevonen

r. Svartnir frá Tuori

islanninhevonen

r. Mr Noble

amerikkalais-venäläinen lämminverinen

r. Osamin’s Suprise

amerikkalais-venäläinen lämminverinen

r. Viivin Komeetta

súomenhevonen

t. Rallin Jette

suomenhevonen

t. Rallin Reetta

suomenhevonen

t. Délicatesse Noire

Fwb

o. Florenstar

Fwb

t. Pilgrim’s Pearl

trakehner